Publiek


Ons publiek

het Vlammetje brandend houden

Dankzij 745 vrijwilligers, 27.500 Beschermers en 65 Bedrijfsvrienden geven we een stem aan dat wat zelf niet spreken kan: de prachtige natuur en het belangwekkende erfgoed in onze provincie. Onze achterban groeit, en daar zijn we trots op!

Het betrekken van het publiek bij natuur en erfgoed is één van onze speerpunten. Zodat we het vlammetje ook bij onze achterban brandend houden. Bovendien: onbekend maakt onbemind, en de betrokkenheid bij natuur en erfgoed neemt toe als mensen er meer van weten. Datzelfde geldt voor de waardering voor onze inspanningen om natuur en erfgoed voor de toekomst te behouden.

Voorlichting

Onze voelsprieten

We willen graag weten wat onze bezoekers vinden, beleven en ervaren. Onze gidsen en andere vrijwilligers, de boswachters en toezichthouders zijn daarvoor onze belangrijkste voelsprieten. Zij zijn onze gastheer/-vrouw, vertellen onze bezoekers over erfgoed en natuur en lossen ter plaatse mogelijke misstanden en problemen op.

Proactief

We communiceren vroegtijdig over ons natuurbeheer: want wederzijds begrip brengt iedereen verder. We organiseren vakexcursies en zoeken proactief contact met omwonenden en bezoekers als er een ingrijpende beheermaatregel op stapel staat. Vooral onderwerpen als honden, bosbeheer en gebiedsinrichting kunnen op veel belangstelling en vragen rekenen.

Publiciteit

Website

De website van Utrechts Landschap werd in 2019 bijna 1,5 miljoen keer bezocht. Op de website publiceerden onze vrijwilligers ruim 360 activiteiten. De activiteitenpagina wordt na de pagina met wandel- en fietsroutes het meest bezocht. De populairste wandelroutes zijn (afgaand op het websitebezoek) Bornia, Beerschoten-Houdringe-Panbos, Hoog en laag in Amerongen, Heidestein en de Blauwe Kamer.

Twitter en Facebook

We kregen 300 nieuwe volgers op Twitter, en dat brengt ons tot een totaal van 7.565 volgers. Het aantal volgers op Facebook steeg van 6.092 naar 7.094. Het gemiddelde bereik van berichten nam toe van 2.275 naar gemiddeld 2.400 mensen.

Perscommunicatie

In 2019 verstuurden we 40 persberichten aan landelijke, regionale en lokale mediaredacties. Dit leidde tot honderden publicaties in (lokale) kranten en op (nieuws)websites.

Recreatie

Routes en panelen

Waardering voor de natuur groeit als mensen ervan kunnen genieten. Op onze website delen we een ruim aanbod van gemarkeerde routes met beschrijvingen en kaarten. Circa 70 informatiepanelen in onze gebieden geven extra route- en gebiedsinformatie.

Infocentra

Op maar liefst acht plekken in de provincie Utrecht staan infocentra en een excursiecentrum van Utrechts Landschap. Vrijwilligers vertellen over het gebied en over de wandel- en fietsroutes, en maken zo de natuur nog beter beleefbaar. Zes van de zeven infocentra beschikken over educatieve ruimtes en faciliteiten voor scholen, natuurclubs of plaatselijke werkgroepen.

Wandelen, fietsen en paardrijden

Utrechts Landschap beheert 800 kilometer aan wandelpaden in de provincie Utrecht. Via deze paden kunnen wandelaars zelf de natuur ontdekken en beleven. Verspreid over de provincie bieden we:

  • 127 kilometer gemarkeerde wandelroutes
  • 40 kilometer ruiterpaden
  • 17,5 kilometer mountainbikepaden
  • 20 kilometer fietspaden
  • 3 familiepaden (rolstoeltoegankelijk)
  • 12 kinderroutes

Evenementen en activiteiten

Door vrijwilligers

In 2019 kon je meedoen aan maar liefst 360 grote en kleine publieksevenementen en – excursies. Sommige activiteiten hebben een heel eigen traditie opgebouwd en kunnen al jaren rekenen op een grote belangstelling.

Denk aan de Dag van het Kasteel op Kasteel Loenersloot, de Molendagen in mei, het Kerstfeest op Beerschoten, de Herfstmarkt in Amerongen en het schapenscheerfeest op Heidestein. Vrijwel alle activiteiten worden georganiseerd door vrijwilligers.

Utrechtse natuurdagen

Het weer zat niet altijd mee, maar daar lieten bezoekers zich niet door tegenhouden: tijdens de eerste editie van de Utrechtse Natuurdagen begin oktober bezochten honderden mensen de Tabaksschuur in Amerongen voor lezingen, workshops en excursies rondom het thema biodiversiteit.


Relaties van Utrechts Landschap werden op verschillende momenten uitgenodigd: vrijwilligers, Bedrijfsvrienden, gulle gevers, vrijwillige waarnemers, collega-natuurorganisaties, overheden en publiek. Een geslaagd evenement, dankzij de inzet van een grote groep vrijwilligers!

Koude Oorlog beleven

Dertig jaar geleden viel de Berlijnse Muur en kwam de Koude Oorlog ten einde. Geen betere plek om deze geschiedenis te herdenken dan op onze eigen Vliegbasis Soesterberg. Samen met Utrechts Landschap en het Nationaal Militair Museum zette de provincie in oktober het evenement Ontdek de geheimen van de Koude Oorlog op de agenda.

De shelters, Bunker 600 en ondergrondse legering waren het decor voor lezingen, excursies, een toneelvoorstelling en tentoonstellingen. Een drukbezocht weekend, waarin bezoekers echt de geschiedenis konden voelen en beleven.

“In Bunker 600 vóel je dat het ernst was"

Herman van den Berg,

gids op Park Vliegbasis Soesterberg

Bewoners helpen mee in Kerckebosch

Bewoners helpen mee in KerckeboschTwee of drie keer per jaar steken bewoners van de wijk Kerkebosch (Zeist) tijdens de Buur-Natuurdag hun handen uit de mouwen om de natuur in hun wijk mooier te maken. Kerckebosch is een woonwijk en natuurgebied in ontwikkeling (sinds 2006). De natuur die Utrechts Landschap beheert loopt als vingers door de nieuwe woonwijk.

Om bewoners bij de natuur te betrekken helpen ze mee in het beheer. In 2019 hebben we speciaal aandacht besteed aan het ‘wat en waarom’ van ons natuurbeleid. Waarom wordt er in deze tijden groen gekapt en vooral hei aangelegd? Waarom moet de hond aan de lijn? Wie is verantwoordelijk voor welk deel van de natuur? Samen werken in de natuur vergroot de onderlinge saamhorigheid in de wijk en begrip voor het natuurbeheer.