Kasteel Loenersloot


Meer dan een kasteel

Kasteel Loenersloot is een bijzonder stuk erfgoed, want het is veel meer dan een kasteel alleen: een bijzondere collectie huisraad, het intieme, sfeervolle park, allerlei bijgebouwen én een bijzondere, tastbare geschiedenis. In opdracht van Stichting Kasteel Loenersloot beheert Utrechts Landschap het kasteel, waarbij we het publiek zoveel mogelijk willen laten zien van de geschiedenis van hun leefomgeving.

Onderhoud

Onderhoud van een kasteel,
verrassend en uitdagend

Met de tijd mee

Bij het onderhoud van een oud kasteel komt het nodige kijken. Naast het gangbare onderhoudswerk (zoals een nieuw rieten dak voor de krukhuisboerderij in 2019) wil je ook een beetje mee met de tijd. Zo moeten nieuwe hekken ongenode gasten weghouden van het privéperceel van het kasteelterrein en hebben we een glasvezelkabel aangelegd, waardoor het kasteel na 750 jaar ook digitaal met de rest van de wereld is verbonden.

Verrassingen

Verrassingen zijn er ook. In de laatste maanden van het jaar zijn op verschillende plaatsen in de kasteelmuur scheuren ontstaan. In 2020 doen we metingen om uit te zoeken wat er aan de hand is.

behangsels

Restauratie van de monumentale en unieke behangsels blijft voorlopig onze grootste uitdaging. Deze ‘muurbeschilderingen’ uit het laatste kwart van de achttiende eeuw geven een prachtig inkijkje in het leven van die tijd. Om meer grip te krijgen op het binnenklimaat zijn we in 2019 een bouwfysisch onderzoek gestart.


Vooral een te hoge luchtvochtigheid tast de behangsels (door schimmelvorming) aan. Met dataloggers in een aantal kamers en de hal meten we onder andere de temperatuur en luchtvochtigheid. De metingen doen we ruim een jaar. Met de uitkomsten kunnen we gericht maatregelen nemen voor een beter binnenklimaat, denk aan verwarming en ventilatie.

Onze Vrijwilligers

Schoon en aan kant, dankzij vrijwilligers

Good Housekeeping

Dankzij de vrijwilligers van de Good Housekeeping-ploeg konden bezoekers ook in 2019 weer genieten van een goed beheerd interieur. Op zolder zijn stellingen gebouwd waarin de meubels die niet zijn tentoongesteld goed bewaard kunnen worden.

'Ook al komt er niemand, er ligt toch na een paar dagen weer een laagje stof in het kasteel. En ook de spinnen blijven actief, hoe koud het er ook wordt'

Fenny Berends

Good Housekeeping-ploeg

Parkbos

Sinds 2019 helpt een nieuwe groep vrijwilligers eens per maand mee aan het onderhoud van het parkbos. Zij verwijderen maaisel, snoeiafval en bladeren, wieden en schoffelen, verwijderen invasieve exoten, maken broeihopen voor ringslangen en ruimen zwerfafval op. Zo is ook het parkbos het hele jaar door de moeite van het bezoeken waard.

Veel animo voor rondleidingen

In 2019 hebben ruim 2.500 mensen kasteel Loenersloot bezocht, vooral via de reguliere rondleidingen tussen april en oktober. Dat zijn er 500 meer dan een jaar eerder. Net als in 2018 kwamen verschillende schoolklassen een kijkje nemen.


Daarnaast zijn er diverse lezingen en concerten in het kasteel georganiseerd. Traditioneel deed Kasteel Loenersloot mee met de landelijke Dag van het Kasteel op Tweede Pinksterdag. Deze dag trok 650 bezoekers.