Fondsenwerving

Het werk van Utrechts Landschap wordt mede mogelijk gemaakt door steun van particuliere Beschermers en donateurs, door Bedrijfsvrienden, de provincie Utrecht en de Nationale Postcode Loterij. Onze organisatie is in bezit van het CBF-Keur, een onafhankelijk keurmerk voor verantwoorde werving en besteding van fondsen.

Fondsenwerving

Het werk van Utrechts Landschap wordt mede mogelijk gemaakt door steun van particuliere Beschermers en donateurs, door Bedrijfsvrienden, de provincie Utrecht en de Nationale Postcode Loterij. Onze organisatie is in bezit van het CBF-Keur, een onafhankelijk keurmerk voor verantwoorde werving en besteding van fondsen.

Wederom toename Beschermers

In 2018 hebben we in totaal circa 2900 nieuwe Beschermers ingeschreven. Dat is een netto groei van 2000 Beschermers, naar een totaal van 26.500 Beschermers. Zij doneren jaarlijks minstens 24 euro. De stijging van het aantal Beschermers is toe te schrijven aan:


  • meer diversiteit in fondsenwervingsacties (van groot naar klein, door het jaar heen enz.)
  • de in de samenleving toegenomen belangstelling voor natuur en erfgoed
  • de toegenomen mediabekendheid van Utrechts Landschap

Exclusieve Beschermersexcursie

Op zaterdag 30 juni namen maar liefst 130 mensen deel aan de exclusieve Beschermersexcursie op Park Vliegbasis Soesterberg. In de voormalige F15-shelter – lekker koel op die warme zomerdag – werden alle belangstellenden ontvangen met een vurig verhaal over het belang van bescherming van natuur en erfgoed. Naar keuze kon men erna de fiets, de wandelschoenen of het elektrische toeristentreintje nemen om de Vliegbasis verder te verkennen. Vooral de rondleiding langs het militaire erfgoed kreeg de nodige deelnemers mee.

Gratis tekenpas

In samenwerking met RIVM voerden we in het voorjaar een voorlichtingscampagne over teken. Iedere inwoner van de provincie Utrecht kon bij Utrechts Landschap een gratis tekenpas aanvragen. Er werden in slechts enkele weken tijd 5000 tekenpassen verzonden. Veel ontvangers besloten meteen Beschermer te worden.

Cadeaubeschermerschap

Alle huidige Beschermers kregen in 2018 een cadeautje van ons om op hun beurt cadeau aan een ander te geven. Het cadeau-Beschermerschap – één jaar gratis met alle voordelen van dien – is een goede manier om makkelijker bekend te raken met ons werk voor natuur en erfgoed. Na een jaar stopt het cadeau-Beschermerschap automatisch. Maar we hopen natuurlijk dat veel mensen besluiten om hun steun te verlengen!

Geven om natuur

Natuur aankopen is onze doelstelling en daarin worden we sterk gesteund door onze achterban. Vooral het verbinden van natuurgebieden tot een aaneensluitend netwerk vinden zij belangrijk. Dat bleek eens te meer toen onze Beschermers grif gaven voor de aankoop van de Middelwaard in Vianen. Er werd ruim € 31.000 gedoneerd voor de aankoop van dit gebied.

Netwerk aan Bedrijfsvrienden

In 2018 heeft weer een grote groep organisaties en bedrijven zich verbonden aan de doelstelling van Utrechts Landschap. Zij vormen samen een netwerk van 62 Bedrijfsvrienden.

Nationale Postcode Loterij

Net als de andere provinciale Landschappen ontvangen we jaarlijks een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. In 2018 was dat € 937.500. Dankzij deze geweldige bijdrage konden we diverse projecten realiseren én ervoor zorgen dat mensen genieten van natuur en erfgoed, zoals:


  • onderhoud en herstel van de prachtige geplaveide laan op landgoed De Paltz
  • aanleg van cortenstalen trappen op de Grebbeberg
  • nieuwe wind- en waterdichte jacks voor al onze vrijwillige natuurgidsen
  • plaatsen van infopanelen op de steenoven van Steenfabriek Bosscherwaarden
  • een nieuwe fietsenstalling in landgoedstijl op Oostbroek
  • aanleg van poelen voor de kamsalamander op landgoed Oostbroek en Houdringe
  • het inhuren van een schaapskudde om diverse terreinen op de heuvelrug te laten begrazen